Pic by: Holger Detje och Privat.

Förslaget: Chartra ett “svenskt flyg” från Australien

Hundratals svenskar har skrivit på en intresselista för att chartra ett svenskflyg från Australien.

Several hundred Swedes has indicated interest in leasing a flight to get home from Australia.

•••

Först ställdes F1-premiären i Melbourne in. Sedan ställdes flyg efter flyg in. Mitt i Australien-resan för att fira 25 år som gifta slog coronavirusets konsekvenser till med full kraft Down Under.

Monica Zetterlund, 52, från Ljusterö och hennes man är ett par av de svenskar som hamnat mitt i reskost. Som självutnämnda ”F1”-nördar blev den sena inställningen av Formel 1-premiären i Melbourne det första tecknet på att vistelsen i Australien inte skulle gå enligt plan.

Sedan ankomsten till Australien har paret bokat fyra nya resor. Avbokningar och ombokningar på hela resan eller delsträckor har gjort hemresan till Sverige osäker. Den fjärde är tänkt att gå nästa fredag. Om det inte bokas av, vill säga.

 – Peppar, peppar. Vi håller tummarna stenhårt.

För många svenskar har flera Facebook-grupper kommit att bli en källa för informationsutbyte och ren terapi. Att diskutera med personer i liknande situationer har spelat en viktig roll för att hantera osäkerheten och stressen med myndighets- och flygbolagskontakter.

För några dagar sedan fick Monica Zetterlund en idé. Mitt i allt flygkaos undrade hon om det inte skulle vara lättare att gå samman med andra svenskar och skandinaver i samma sits och helt enkelt chartra ett flyg hem.

 – Jag kommenterade på ett inlägg i en grupp om att undersöka möjligheten att chartra ett flygplan och fick en kommentar om hur himla dyrt det skulle bli, så jag satte i gång och gjorde matten och insåg att så dyrt behöver det inte bli om vi är tillräckligt många.

Hur många svenskar är vi i Australien som inget hellre vill än att komma hem?” skrev Monica Zetterlund och lade till: ”Om vi sätter i gång, kanske UD kan hjälpa till?

Kommentarerna började trilla in. Och fortsatte att trilla in. Till dags dato har över 200 svenskar anmält sitt intresse, enligt till Monica Zetterlund.

 – Gensvaret var överväldigande. 

Monica Zetterlund med make.

Från sin vistelse i Adelaide, där Monica och hennes man avverkar stadens grönskande parker på löpande band under sina dagar i väntan på hemresa, har hon lagt mycket tid på att sammanställda namnlistan med kontaktuppgifter till de som anmält intresse att vara med på ett chartrat plan. Kommentarerna har varit många: ”Bra idé!”, ”Jag är på!” och ”Jag vill också hem, befinner mig i Sydney just nu!” är bara ett axplock av kommentarer som postats.

Det Monica Zetterlund efterfrågar från svenska ambassaden i Canberra, som hon mailat förslaget till, är samordning.

 – Vi är inte gnälliga svenskar som vill ha allt ordnat åt oss.

Hittills har Monica inte gått vidare och kontaktat något enskilt flygbolag.

 – Som privatperson kan jag inte garantera en betalning på 2,5-4 miljoner kronor. Vi behöver ambassaden eller UD som betalningsgarant.

Monica Zetterlund är mån om att betona att det inte handlar om att svenska UD ska betala för deras hemresa.

 – Vi menar på inget sett att UD ska betala för oss att komma hem. Det enda vi vill är att UD ska stå som garant, eftersom många här har låst sina pengar i biljetter som de inte kan utnyttja samt hjälpa oss med diplomatiska kontakter för att få fri lejd för att gå ner och tanka i ett förmodligen stängt land.

Hittills har svenska ambassaden i Canberra inte svarat på Monicas förslag som hon e-postat till dem.

Sharing is caring