Lena Hallengren (S), socialminister. Pic: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen “driver gärna” frågan om utredning av corona

Regeringen ansluter sig till Moderaternas förslag om internationell utredning om corona, men utelämnar Australien i sitt svar.

Regeringen “driver gärna” frågan om en oberoende internationell granskning av coronavirusets spridning och WHO:s roll i bekämpningen, meddelade socialminister Lena Hallengren under onsdagen. Detta som svar på den skriftliga fråga som Moderaternas Hans Wallmark nyligen ställde och som Australienbloggen rapporterat om.

LÄS MER: Moderaterna: Stöd Australien i kravet på coronautredning

Däremot nämnde inte Hallengren uttryckligen Australiens krav om en oberoende internationell utredning.

I sitt skriftliga svar menar Hallengren att:

När den globala situationen för covid-19 är under kontroll är det både rimligt och viktigt att en internationell, oberoende undersökning genomförs för att få kunskap om coronavirusets uppkomst och spridning. Det är även viktigt att hela det internationella samfundets hantering av covid-19-pandemin, inklusive WHO, undersöks. Sverige driver gärna denna fråga inom ramen för EU-samarbetet. 

I en kommentar till Australienbloggen säger Moderaternas säkerhets- och utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark att han är “spontant positiv” till Hallengrens svar, men menar samtidigt att:

I vart fall kommer jag att använda regeringens svar som påminnelse om Sveriges position då Australien förhoppningsvis i olika internationella fora nu driver det önskemål som tidigare framförts.

•••

Följ Australienbloggen på Facebook och Twitter.

Sharing is caring