Rymdsamarbete mellan Sverige och Australien

Norra och södra hemisfären i samarbete.

Rymden må vara stor, men kring planeten jorden blir det allt mer och mer trångt. En större andel mikrosatelliter och en massa så kallad ”rymdskrot”, satelliter och komponenter som inte längre används men som ändå fortsätter vara i bana kring globen, gör att behoven ökar av att ha koll på banor och rörelser ovanför vår atmosfär.

Inom kort kommer möjligheterna till övervakning stärkas då Astrosite, det allra första multisensor-baserade rymdobservatoriet på den södra hemisfären byggs på avlägsen plats i South Australia. En plats som pekats ut är Swan Reach, 160 nordöst om Adelaide. Det är också nära Australiens enda utpekade International Dark Sky Space. Det australiska bolaget Silentium Defence kommer tillsammans med Western Sydney University att utveckla observatoriet, som kommer innehålla två olika australisk-utvecklade sensorer, efter ett bidrag på 1,5 miljoner dollar från den australiska regeringen och Australian Space Agency. Planen är att börja konstruktionen i september i år, och inleda verksamheten i juli 2021.

I ett pressmeddelande säger Silentium Defences VD Dr James Palmer:

South Australia is the ideal location for an observatory of this kind, uniquely positioned on the cusp of one of the world’s few dark-sky reserves.

Rymdbolaget Swedish Space Corporation är projektets internationella partner. Tillsammans med observationer från både den norra och den södra hemisfären kommer Astrosite och SSC att kunna spåra och följa objekt över ett betydligt större område än tidigare.

Sharing is caring